Fra bilsælger til boghandler

Man kan faktisk godt sætte er formel På Hans Henrik Steenfeldts virke.
Selv om han er kommet fra et job som bilsælger hos Citroën i Skælskør, og nu driver byens fede boghandel, er det nemlig præcist det samme, der får ham til at stå op om morgenen, og glæde sig til at gå på job.
– At have sit virke i en lille by som Skælskør, er som at være lidt i familie med de fleste af kunderne, og efterhånden som årene er gået, kender jeg jo ikke blot til deres smag i litteratur, men ved jo også lidt om hvordan de går rundt og har det hver især, smiler manden, der mere end én gang har måttet genopfinde sig selv i sit jobliv, siger han og fortsætter:
– Nu er det jo ikke den første krise, jeg har været igennem. – Da vi havde finanskrisen i 2008, var jeg jo godt klar over at det der med at fyre en masse nye biler ud over rampen, sikkert ikke var det, der var umiddelbar fremtid i, og derfor besluttede jeg mig for at sadle om i tide, forklarer Hans Henrik, der har passeret de 60 uden at vi behøver at træde mere i det.
Ofte er der en del af skæbnens ironi i de ting, der sker med os, og det var også tilfældet, da Hans Henrik opdagede at Skælskørs boghandel var til salg.
– Jeg elsker selv at læse bøger, og har kommet i butikken så mange gange, og jeg har da også flere gange taget mig selv i at tænke hvad jeg selv ville gøre for at booste salget og få lidt mere liv ind i forretningen, siger han og tilføjer:
– Nu er jeg jo ikke uddannet boghandler, men jeg tænkte jo, at hvis jeg gav hvad jeg havde i mig af lyst til at sælge, og så i øvrigt stolede på at folk ville komme, skulle det jo nok gå, smiler han.

Så gik der puslespil i den:
– Jeg oplever ofte at jeg kender folk bedre end deres nærmeste når det gælder bogønsker, så når der er fødselsdagsgaver, ved jeg som regel også mere om hvad fødselaren læser, og jeg har ofte lyst til at blande mig, hvis nogen kommer efter en kogebog, når jeg godt ved at fødselaren er helt vild med en god krimi, griner han..
I det hele taget læser vi mange krimier her i Skælskør, så dem og en masse fagbøger er hvad det i almindelige tider langes over disken, men da coronaen kom og statsministeren lukkede Danmark ned, var det – overraskende nok – ikke bøgerne vi først kastede os over.
– Jeg havde jo godt bemærket at der kom flere og flere og spurgte efter puslespil, så jeg tænkte jo at så måtte jeg hellere være på forkant og få en ordentlig bunke hjem i forretningen, så ingen skulle rende forgæves i disse hold afstand – tider, men det var åbenbart ikke kun folk i Skælskør der var røget på puslespilsdillen, for da jeg forsøgte at afgive de første bestillinger var der nærmest udsolgt over alt.
Det lykkedes dog Hans Henrik at fylde 4 hyldemeter med puslespil, og de blev næsten revet væk lige så hurtigt som de kom hjem.
– Ja, det var godt nok overraskende, men til gengæld var jeg jo helt klar over at nu, hvor både skolebørn og mange voksne skulle til at arbejde hjemme, ville der komme mere gang i salget af papir- og kontorvarer, og lige præcis den del har i og for sig hentet ind på gyngerne, hvad jeg tabte på salget af bøger i starten af Corona-krisen

Vi har en rigtig pæn by:
Hans Henrik læner sig lidt tilbage i stolen, kigger ud ad vinduet og ud i den hyggelige lille gård bag butikken.
– Jeg tænkte da ellers at …’Nu må jeg sgu nok lukke’, men hold da op hvor har folk dog været trofaste, og det er da også i tider som disse, at man virkelig får øjnene op for hvorfor der er langt mere liv i lille Skælskør end i så mange andre provinsbyer, for jeg har da aldrig oplevet så opfindsomme kolleger omkring mig, og en erhvervsforening der altid har arbejdet stenhårdt på at skabe liv i gaden, og i den grad har været en stærk støtte og uundværlige at sparre med. Så vi har hele tiden haft en fornemmelse af at der var liv i byen, selv om her har været betydeligt mere stille end sædvanligt.
– Dynamikken skiftede, men ånden lever stadig, siger Hans Henrik, der gerne står ved at han ikke er den mest opfindsomme af byens handlende, men hellere lader sig smitte og rive med, når de andre har noget spændende på bedding.
– Der er virkelig nogen, der bare kan skabe en fest ud af ingenting, siger han, og slutter vores snak med en kontroversiel bemærkning, der er værd at tænke over:
– Skælskør er en rigtig pæn by, og her bor gode mennesker. Det er fantastisk at folk her er så trofaste til at handle lokalt, men jeg synes i virkeligheden også at hvis vi behøver at stå og opfordre folk til det, så har de jo ikke hjertet med i det. – Det skal komme fra dem selv, og spørger du mig, så er det nok det de gør, og derfor der stadig er god gang i gadehandlen i Skælskør.

Tekst og foto: Margit Knoblauch

Seneste nyheder

Generalforsamling 2024

Årets Generalforsamling for foreningens medlemmer afholdes i Tjæreby Forsamlingshus onsdag d. 24 april kl. 18.00 og du finder programmet under yderligere info og tilmelder dig

Læs mere »