Det er morgen før fanden har fået sko på, da jeg trisser ind ad døren til Nytorvs Konditori, hvis adresse næppe er nogen hemmelighed her i byen.
Her dufter af friskbagt brød, og inde bag butikskulissen er Frank og hans assistent, Ulrik i gang med at røre creme, pynte kager og slå en kæmpe dej op til butikkens bedste signaturbrød.
Der er allerede kunder i butikken, da jeg ankommer. Hr. Larsen skal have sit faste maltede rugbrød, og det ligger allerede klar til ham. Duftende som en lille brun bid af himlen, og bagt med hjertet, som Sabine og Frank, der ejer forretningen, plejer at sige.
At bage med hjertet kræver engagement i sit fag, og Frank har en lang fortid som bager. Han kender opskriften: De bedste råvarer, den gode smag, og de glade kunder.
For 18 år siden overtog han Nytorvs Konditori, og da han 7 år senere mødte tyske Sabine, der var på ferieophold i Skælskør, var der amoriner nok i luften til at fylde hele hans bankende bagerhjerte med det, der var bedre end selv smagen af hans Fragelité-roulade.
Kærligheden blomstrede. Sabine tog i første omgang et job på det kommunale plejehjem, og en uddannelse som Sosu-assistent, og med al den konversation med Boeslundes gamle, fik hun lært sproget til nærmest perfektion. I dag er der kun en lille charmerende accent tilbage. Og nu er det hende der styrer butikken, mens Frank styrer ovnene.
Og skal vi lige blive lidt i metaforerne, så var der faktisk ’brød i ovnen’ for 6 år siden, hvor lille Jonas blev født 😀 Han skal starte i Eggeslevmagle skole efter sommerferien.
Det er nok overflødigt at sige, at Sabine og Frank driver en forretning med succes.
– Vi kan jo ikke konkurrere med supermarkedernes bake-off, så vi satser på at skabe vores ideer og vores bagværk fra bunden, og tilbyde kunderne et andet sortiment, så der er plads til os alle i byen, siger Sabine og fortsætter:
– Og så skal man huske at forny sig, genopfinde sig selv og sine varer, samtidig med at man holder fast i det, kunderne har vist os, at de holder af. Og Frank er vild med det – jeg tror han ville kede sig hvis der ikke var en faglig variation i hans job.
Det gør makkerparret ved at rejse rundt i verden og smage på inspiration. I Sabines hjemland, fandt de den ’apfel-strudel’, der allerede er blevet en mega succes i Skælskør, ligesom deres roulade, som de fandt i Lübeck nu forhandles som ’Lubeck-rouladen’ i Nytorvs Konditori.
– Det er jo kunderne der bestemmer om vores ideer er bæredygtige, og næste gang de kommer, skal de nok fortælle os hvordan kage eller brød smagte, så her er der ’kontant afregning’, griner Sabine.
Og igen snakker vi om hvorfor lille Skælskør ikke ligner andre byer, hvor der ofte er tomme butikker:
– Det er hyggen over disken – de små ting vi kender til hinanden, den lille sludder, mens vi pakker brødet ind og får det sidste nye om hvad der sker derhjemme, der gør at vi føler os langt tættere på hinanden, end i det almindelige forretnings-kundekoncept. – Vi kender hinanden bedre, og derfor oplever vi også nærmest en varm loyalitet fra kundernes side, når vi møder dem, konstaterer Sabine.
Og netop loyaliteten kom til at stå sin ultimative prøve, da statsministeren lukkede landet ned i marts. Frank og Sabine var, som alle byens øvrige næringsdrivende, meget bange for at det sammenhold de havde opbygget gennem årene, ville gå tabt, når de ikke kunne møde fysisk op i butikken og få sig den hyggesludder de var vant til.
– Vi satte os ned og tog en beslutning om at så måtte vi selv komme til dem, der ikke kunne komme her, og derfor har vi i hele perioden kørt ud med brød til folk, der var i hjemmekarantæne, arbejdede hjemme eller var bange for at blive smittet, siger Sabine, og bliver et øjeblik væk i sine indre tankebilleder, før hun fortsætter:
– Det har både været en underlig, men også sjov oplevelse at stå der foran folks private hjem. Nogle steder ringede vi på, og andre steder stillede vi brødet udenfor og fik en lille sludder gennem et åbent vindue, smiler hun.
Og kunderne forblev trofaste., selv om krisen også påvirkede salget på sin helt egen måde:
– Er du tosset, vi har langet mange flere flødekager over disken end nogen sinde før – der skulle lidt ekstra godt til at holde modet oppe hos de mange hjemmearbejdende.
Personligt ved jeg at Sabine har ret – jeg er blevet et par centimeter bredere over bringen siden krisen startede 😀
Butiksudvidelse
Så Frank og Sabines frygt for at måtte lukke under krisen, gjorde byens befolkning godt og grundigt til skamme.
Og det betyder bl.a. at ideen om at udvide butikken og skabe et flot nyt indgangsparti på Nytorv nu alligevel kan realiseres.
– Ja, og nu genåbner Danmark i en grad så vi begynder at kunne genkende vores hverdag igen – så nu skal der ske noget nyt, smiler Sabine, mens vi kan høre håndværkerne banke på facaden udenfor.
– Det var en plan vi var klar til at lægge i skuffen, men samtidig havde vi jo tid til at kigge grundigt på den og forbedre ideerne, forklarer Sabine.
– Fremover får vi mere plads, så folk kan sidde her og nyde kaffe og kage, og vi glæder os så meget, for det giver liv i gaden !
Livet i gaden synes Sabine og Frank ikke kun de kan takke sig selv og de øvrige handlende i byen for.
Vi har altså en erhvervsforening i ryggen, der gør præcis det vi andre ikke kan i vores travle hverdag. De kan se det hele oppe fra, og de er fantastiske til at skabe det liv i gaden omkring os, der lokker folk i butikkerne, så hvis du spørger mig hvorfor Skælskør er en levende handelsby, mens andre uddør – ja, så er det kombinationen af foreningen, kunderne og os – for vi vil for alvor hinanden.
Tekst og foto: Margit Knoblauch