Solen bager ned over Algade.
Udenfor nr. 49 sidder Thea og Annemie ved et bord og hyggesnakker med folk, der stopper op for at tjekke hvad der foregår i butikken bag dem.
For ikke så længe siden var her en forretning, der solgte gulve, tapet og malervarer
….Som desværre lukkede.
En nedtur som stort set alle provinsbyer i Danmark oplever, når nethandlen tager over, konkurrencen bliver for hård, eller en coronakrise rammer det lokale næringsliv lige i solar plexus.
Tomme butikker er det synlige bevis på at vi i provinsen må kæmpe med næb og kløer for at fastholde det liv, der kun skabes af os selv, når, og hvis vi går i byen og handler, og får en snak med hinanden om hvorfor vi overhovedet er her.
Og lad os bare sige det uden at prale:
Her i Skælskør har vi både dem der vil kæmpe, og dem der støtter op, når vi gør det !
Derfor gik der heller ikke lang tid, før der igen kom liv bag ruderne i nummer 49, da 3 lokale smykkekunstnere besluttede sig for at gøre noget for sig selv og byen.
De lejede sig ind hele sommeren, og startede en Pop Up butik/levende værksted, hvor du kan komme ind fra gaden, tage del i deres arbejde, og få et forhold til de ting, de frembringer ved det ikoniske guldsmedebord bag disken.
Det er unika, og det er 3 personligheder med hver sin fortolkning og fremstillingsmetode.
Vægge og gulvplads kan lejes af andre lokale kunstnere. Det har kunstmaleren Karen Gurli Larsen blandt andet benyttet sig af. Hendes stærke farver og vilde bibelrelaterede motiver vælter dig nærmest omkuld, når du træder ind ad døren.
Sofie er her ikke – hun er på arbejde, mens veninderne tager butiksvagten.
Jeg slår mig ned ved bordet og kaffen. Her er fedt. Vi hilser alle på en masse mennesker. Her kender vi hinanden.
– Vi har jo før afprøver fællesværkstedskonceptet med en Pop Up butik, hvor ’Villa Patina’ nu er rykket ind som ny butik i byen, så vi startede egentlig forfra over en spand kaffe, indleder Annemie.
– Og derfor måtte vi se os om efter et nyt sted. Og her i byen vrimler det faktisk ikke med tomme butikker, griner Thea.
– Derfor gik vi til vores bagland, kunstnerlavet KIT, hvor Mie i sekretariatet påtog sig arbejdet med at finde os et egnet sted, og hun fik så, i sidste øjeblik, skabt kontakt mellem os og udlejeren, Jonas, fortæller Annemie.
– Vi skrev kontrakt dagen før vi åbnede, – er du sindssyg der var fart på, griner Thea, og kigger på Annemie:
– Hold op, vi er et super godt team !
– Vi er vilde med at være her, fordi der er perfekte rammer til at vi kan folde os ud, og nu er det jo godt nok kun en Summer Pop Up, men vi er allerede faldet så godt til, og der er så tilpas meget liv ind fra gaden, at vi begynder at fristes ved tanken om at lade det fortsætte, siger Annemie, og Thea slår straks over i hendes kæphest: Kunsten som lokomotiv i byens image:
– Det handler jo om at vi har gang i en dynamik, hvor kunstnere tiltrækker kunstnere, som bliver tilflyttere, og som forstærker opfattelsen af Skælskør som ’Kunstnernes By’, siger hun, og fortsætter:
– Folk kommer ind og er begejstrede – det smitter på os og vores energi, alle inspireres og skaber en sammenhængskraft mellem kunsten og byen, kommer det med glød i stemmen og ild i øjnene.
– Og lige her er det jo vigtigt at vi er her og gør det, så budskabet taler for sig selv, for hvis vi ikke gør det, sker det jo ikke !
Annemie var ikke med sidste år. Hun er nemlig også en af de nye kunstnere der flyttede til byen fordi her er et etableret kunstnermiljø. Alle tre har de værksteder i byen, men her hvor der er direkte kontakt mellem gadens mennesker og hende selv, oplever hun for første gang hvad den personlige dialog gør ved hende. Hun er fra Belgien, og det danske sprog er skisme ikke for begyndere. Men lige nu har hun frivilligt anbragt sig i et åbent univers, og der kommer virkelig mange mennesker ind, som hun konverserer passioneret med, fordi det handler om hendes arbejde. Nogle af dem køber eller bestiller også.
Sofie er kommet til efter arbejde. Vi skal lige have taget et foto til denne her fortælling. Thea har altid mere på hjerte, når det gælder hendes arbejdsliv:
– Vi har et brand som kulturby her i Skælskør, og det tilfører også handelslivet en dynamik, som vi har en god symbiose ud af, siger hun, og fortsætter
– Vi skaber ringe i vandet sammen, og det er grunden til at vi har et liv her i byen. Vi sover ikke i timen. Vi finder på noget nyt, som vi hver især brænder for, og derfor kommer folk hertil hele året, slutter hun, og kridter kyssetøjet op med højrødt, inden jeg hiver mobilkameraet frem.
Fra venstre: Thea Sofie & Annemie
Tekst og foto: Margit Knoblauch